НОВИНИ : СЪБИТИЯ : СТАТИИ
Томислав Дончев откри Международния технически панаир с призив за нов икономически модел
25.09.2018

Дойде време да преминем към нов модел на икономическо развитие, защото старият е изчерпан - с този призив заместник министър-председателят Томислав Дончев откри 74-ия Международен технически панаир в Пловдив. В него участват над 550 фирми от 35 държави, а новите изложители са 35%.

През последните десет години българският бизнес осъществи големи реформи, българската икономика премина към повече производство и повече износ, стана по-конкурентна на външните пазари, но трябва да направим следващата крачка, заяви вицепремиерът. Моделът с ниска цена на труда и ресурсите вече е изчерпан, сега трябва да се инвестира във високи технологии и роботизация, защото повишават добавената стойност, изтъкна той.

В приветствието си Томислав Дончев определи Международен панаир Пловдив като „една от най-добрите традиции в България“ и подчерта, че той ще остане „устройството, което мери пулса на българската икономика“. След като преряза лентата, заместник министър-председателят разгледа експозициите и остана впечатлен от представените технологии и машини.

„Тук са иновативни компании, предлагащи не просто стоки, а практически решения за потребностите на потребителите. Това е съществена промяна в нагласите и тя ще бъде доминираща през следващите години“, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който организира най-престижния технологичен форум на Балканите.
Той се състои от десет специализирани изложби: „Акватех“ (за водния сектор), „Ауто сити Пловдив“ (за автомобили), „Аутотех“ (за транспорт и автосервизно оборудване), „Елтех“ (за електроника и електротехника), „Енеко“ (за енергетика и екология), „Инфотех“ (за информационни технологии), „Машиностроене“, „Строителство“, „Робохайтех“ (за роботи и автоматизирани системи), „Химия“. Има и специална секция за едра строителна техника.

Отново най-големи са изложбите „Машиностроене“ и „Стройтех“, тъй като представят много широк кръг изделия с приложение и в индустрията, и в бита. Съществено увеличение на броя на фирмите отбелязват изложбите „Елтех“ и „Енеко“ - съответно с 36% и 23%, а ръстът показва ускорено развитие в тези области. През последните години скорост набира и изложбата “Акватех“, защото проблемът за чистотата на водата става все по-важен за обществото, а тя показва решения за предприятията, за общините и за дома.

Най-променен е автомобилният салон, който има различен облик и по-богато съдържание. В „Ауто сити Пловдив“ може да се видят премиери и нови модели на световни марки, автомобили за ежедневието, за бизнес, свободно време и спорт, резервни части, гаражно и сервизно оборудване.
Очаква се над 30 000 посетители от България и Европа да разгледат изложбите. Те ще са отворени от 9 до 18 ч., а в събота ще затворят в 14 часа.
Един от гостите ще получи голямата награда – лека кола по избор измежду седем модела, осигурена от Международен панаир Пловдив.
 
Източник: Международен панаир Пловдив
 << НОВИНИ : СЪБИТИЯ : СТАТИИ

Какво еRSS?
RSS (Really Simple Syndication) е XML формат предназначен за споделяне на уеб съдържание, напр. новини.
RSS услугата (изветна и като RSS канал) се състои от списък с елементи, всеки от които има заглавие, описание и връзка към уеб страница.
За да използвате RSS, ви е необходим RSS четец или агрегатор, който ви позволява да се свържете и видите даден RSS канал. RSS четците ви позволяват да виждате всички канали, които сте избрали, на едно място, като автоматично изтеглят обновяванията и по този начин да получавате автоматично новите съдържания, веднага щом са публикувани.

Абонирайте се за този канал